|
|
Perlit w produkcji
ogrodniczej |
PERLIT
ryolitowe szkliwo wuklaniczne, powstające
wskutek nagłego ochłodzenia lawy. Swoistą
jego cechą jest zdolność do nawet
piętnastokrotnego powiększania objętości
wskutek prażenia w temperaturze 950 - 1150
st.C. Powstaje wówczas PERLIT EKSPANDOWANY.
Ma on bardzo szerokie zastosowanie na całym
świecie w wielu gałęziach gospodarki. Jest
to materiał, który z powodzeniem
zastępuje, a nawet wypiera inne materiały
tego typu. Charakteryznje go kolor
ciemnoszary, szary lub biały. Jest
przejrzysty do prześwitującego, ma
stosunkowo dużą zawartość substancji
alkalicznych i niską zawartość tlenków
żelaza i tytanu.
ZALETY PERLITU
|
Doskonałe podłoża
służące do rozmnażania wegetatywnego
oraz dalszej uprawy roślin,
zapewniające sterylne i strukturalno
fizyczne warunki rozwoju dla uprawianych
roślin a w szczególności dla systemu
korzeniowego.
STERYLNE
PODŁOŻA |
FRAKCJE |
PERLIT
AGRO |
- frakcja 3-6 mm |
PERLIT
EP-180 |
- frakcja do 2 mm |
PERLIT
BUŁGARSKI |
- frakcja
4-6 mm |
PERLIT
WĘGIERSKI |
- frakcja
3-6 mm |
KERAMZYT |
-
frakcja 0-8 mm |
KERAMZYT |
-
frakcja 8-16 mm |
KERAMZYT |
-
frakcja 16-32 mm |
|
Perlit
EP - AGRO
Perlit
EP 180
Perlit
EP 150
Perlit
EP 100
|
|
System korzeniowy pomidorów uprawianych
na perlicie
(z rozsady przygotowanej na wełnie mineralnej)
Perlit w
produkcji ogrodniczej o symbolu EP-AGRO oraz
EP-180, dzięki swoim właściwością tj.
- sterylności,
- sorbcyjności,
- bardzo
niskiemu cieżarowi właściwemu,
- właściwościom
byforującym
jest nie do
zastąpienia w rozmnażaniu wegetatywnym roślin
w samym perlicie, niezbędny do multiplatów przy
wysiewach jako materiał okrywowy, doskonały
jako dodatek 10-30% do podłoży organicznych,
produkcji ziem ogrodniczych, specjalistycznych
podłoży pod określone rośliny - oraz polecany
przy uprawie bezglebowej warzyw i kwiatów na
matach z perlitu naturalnego.
Na korzyść zastosowań perlitu przemawia
również niska cena zakupu.
Poniżej, w celu zapoznania Państwa z
zastosowaniem perlitu w uprawie warzyw,
zamieszczamy szczegółową analizę wyników
upraw prowadzonych przez Instytut Warzywnictwa w
Skiernewicach.
|